Merhabalar arkadaşlar bu aralar biliyorum ki evinizde bayat ekmekler birikti... Bilirsiniz ki benim 6. hissim kuvvetli. Ben 'birikti...

Merhabalar arkadaşlar bu aralar biliyorum ki evinizde bayat ekmekler birikti... Bilirsiniz ki benim 6. hissim kuvvetli. Ben 'birikti' diyorsam; kesin birikmiştir. 😉 Eee madem bayat ekmekler birikti. O zaman hemen yeni bir tarif öğrenmeye ne dersiniz? Üstelik bu tarif 110 yıllık bir Balkan tarifi. Tamam, tam orjinalı kadar olmayabilir. Ama en az orijinalı kadar lezzetli; orası kesin bilgi...

Bayat Ekmekli İnegöl Köftesi Nasıl Yapılır?


Yukarıdaki fotoğrafta da gördüğünüz üzere bugün vereceğim tarif. Bayat Ekmekli İnegöl Köftesi Tarifi olacak.... 😋



Bayat Ekmekli İnegöl Köftesi Malzemeleri

  • 1 kilo gram orta yağlı dana kıyma (bulursanız biraz kuyruk yağı) 
  • 1 yemek kaşığı tuz 
  • 1 çay kaşığı karbonat 
  • 1 bardak soda ( maden suyu ) 
  • 2 adet orta boy soğan
  • 2 çay bardağı çok ince çekilmiş bayat ekmek

Bayat Ekmekli İnegöl Köftesi Nasıl Yapılır?


İlk olarak karbonatı ve sodayı karıştırın. Bu iki malzemeyi karıştırınca köpürecek siz bu köpüren malzemeyi direk kıymanın üzerine dökün. Sonrada tuz ve çekilmiş bayat ekmeği ekleyip, iyice yoğurun. Kapaklı bir saklama kabında bir gece bekletin... (İnegöl köfteyi diğer köftelerden ayıran baharatlarıdır. Bu köftede öyle alışa gelmiş köfte baharatları eklenmiyor. Hatta hiç baharat eklenmiyor.)

Bayat Ekmekli İnegöl Köftesi Tarifi

Ertesi sabah soğanları rendenin ince gözünde rendeleyip, ekleyin. Sonrada köfteyi iyice yoğurun. İsterseniz yoğurma işlemini mutfak robatı ile de yapabilirsiniz. Sakız gibi yoğrulmuş köfteden isterseniz sağlam bir sıkma torbasına koyup, ince uzun parmak gibi İnegöl köfteler yapabilirsiniz.

Benim sağlam sıkma torbam olmadığı için elimle şekiller verdim. Parmak uzunluğu ve kalınlığında yaptığınız İnegöl köftelerinin daha sonra üstünü streç film ile kaplayıp, 2-3 saat kadar biraz daha buzdolabında dinlendirin.

Bayat ekmekli İnegöl köftelerini pişireceğiniz andan 10 dakika kadar önce buzdolabından çıkarıp, oda sıcaklığında bekletin. Sonrada ızgara tavasında yağsız olarak arkalı önlü ızgara yapın.  Yada evinizde elektrikli mangal varsa onda pişirin. 

Bayat Ekmekli İnegöl Köftesi Tarifi

Ben bu bayat ekmekli İnegöl köftelerinden yazında yapıp, mangala giderken götürmeyi düşünüyorum. Bence hazır alınan İnegöl köftelerinden çok daha lezzetli ve sağlıklı. Nede olsa bu köfteleri siz yaptınız; içinde ne olduğunu ve hangi ortamda, nasıl yapıldığını çok iyi biliyorsunuz. O yüzden gönül rahatlığı ile çocuklarınız ile birlikte yiyebilirsiniz...

Bana Ulaşabileceğiniz Diğer Sosyal Hesaplarım

Bumerang - Yazarkafe

UYARI

Bu blogta yer alan tüm yazılar bana aittir. Söz konusu içerikler benim iznim olmadan kopyalanamaz, çoğaltılamaz, işlenemez, değiştirilemez veya başka internet sitelerinde ya da basılı veya görsel yayın yapan diğer mecralarda yayınlanamaz.
Blogger tarafından desteklenmektedir.