Merhabalar sevgili okurlar, Tokideki Ses bugün sizlere yazın tatilden dönüşte hazırladığı kışlık un tarhanası tarifini paylaşmak istiyor....

Merhabalar sevgili okurlar, Tokideki Ses bugün sizlere yazın tatilden dönüşte hazırladığı kışlık un tarhanası tarifini paylaşmak istiyor...

Aslında un tarhanası tarifini soran tanıdıklarıma, ben yazın yapınca paylaşırım demiştim. Ama maalesef ki zaman az, paylaşacak şey çok olunca anca paylaşabildim. :( Neyse artık geç olsun da güç olmasın diyelim ve hemen tarifime geçelim....



Malzemeler:

-1 kilogram domates
-1 kilogram kuru soğan
-1 kilogram kırmızı salçalık biber
-5-6 adet çarliston biber
-5-6 adet kırmızı acı biber (isteğe bağlı)
-1 kilo ev yoğurdu veya süzme yoğurt (ben süzme yoğurt kullandım )
-2 su bardağı dolusu haşlanmış nohut
-1 demet maydanoz
-Tuz
-Aldığı kadar un

Domates, biber ve soğanları iri iri doğrayın daha sonra bir tencereye koyup kapağını kapatıp. Ocağın ayarını kısık ayara getirip yumuşayıncaya kadar pişirin. Sonra robottan geçirin.

Daha sonra geniş bir kaba robottan geçirdiğiniz karışımı. Yoğurdu, önceden pişirilip yine robottan geçmiş olan nohudu, ve yukarıdaki malzemeler listesindeki un hariç tüm karışımları ekleyip iyice karıştırın. Daha sonrada azar azar un ekleyip yumuşak bir hamur elde edin...


Hamurun kıvamını ayarladıktan sonra oda sıcaklığındaki bir yere üzerine temiz bir bez örterek mayalamaya bırakın. Arada bir kepçe yardımı ile karıştırın ki hamur kayısılanmasın ve ara ara unda eklerseniz karışımınız daha tok olur... Normalde 7 gün bekletiliyormuş, ekşi olsun diye. Biz çok ekşi sevmediğimiz için ben 2 gün bilemedin 3 gün bekletiyorum.


Yeteri kadar beklettikten sonra havadar vede güneş giren bir odaya temiz bir bez serip üzerine küçük küçük parçalar alıp serin. Serdiğiniz bu hamurların üzeri kurudukça çevirin. İki tarafı da biraz kuruduktan sonra toplayıp robota yada eliniz ile ufalayarak kevgirden geçirerek ufalayın...


istediğiniz şekilde robottan çektikten sonra tekrar temiz bir bezin üzerine alıp biraz daha kurutun. Kurutma işlemini yaparken de sabah akşam elinizle altını üstüne getirecek şekilde karıştırın. 


Un tarhananız iyice kuruduktan sonra ister bez torbaya isterseniz de cam kavanozlara doldurup kaldırın. :)


Kışın ise afiyetle yiyin... Ben kışa bırakmadan 3 defa pişirdim bile :))

Yapacak olanlara şimdiden kolay gelsin...

Hoşça kalın...
Bumerang - Yazarkafe

UYARI

Bu blogta yer alan tüm yazılar bana aittir. Söz konusu içerikler benim iznim olmadan kopyalanamaz, çoğaltılamaz, işlenemez, değiştirilemez veya başka internet sitelerinde ya da basılı veya görsel yayın yapan diğer mecralarda yayınlanamaz.
Blogger tarafından desteklenmektedir.