Kuzucuklarımın canı zeytin yağlı yaprak sarması istedi. Bende dün salamuranın son kısımları olan üzüm yaprağını çıkarıp biraz suda bekle...

 Kuzucuklarımın canı zeytin yağlı yaprak sarması istedi. Bende dün salamuranın son kısımları olan üzüm yaprağını çıkarıp biraz suda beklettim ki tuzunu su alsın diye, daha sonra oturup bir güzel sardım.

tokideki sesin yemeği

Yaprak sarmasının yemesi çok güzel oluyor ama sarması da tek başına bayağı zor oluyor. Özellikle benim gibi bir oturuşta 1 kilodan az sarmıyorsanız saatlerinizi alabilir. Ama sonucu görünce insan 'olsun yorulmama değdi. İyiki de sarmışım:)' diye içinden geçiriyor.
İsterseniz tarife geçelim...

Malzemeler:
  1. 1 kilo üzüm yaprağı
  2. 1 su bardağı pirinç
  3. 1 çay bardağı da bulgur
  4. 1 adet domates
  5. 1 adet orta boy kuru soğan
  6. 2 çay bardağı zeytin yağı
  7. 2 çorba kaşığı kuru nane
  8. 1 çay kaşığı karabiber
  9. 1 çay kaşığı tarçın
  10. 1 tatlı kaşığı tuz
  11. 1 çay kaşığına şeker
  12. isteyen kuş üzümü de atabilir (eşim sevmediği için ben kullanmıyorum) 

Hazırlanışı:
İlk başlarda da dediğim gibi yaprakları suya koyup suda bekleteceğiz. Daha sonra ise bir süzgeçten pirinç ve bulguru yıkayıp suda bekleteceğiz. Bir tencereye soğanları ince ince doğrayıp üzerine de göz kararı kadar yağ koyup biraz pembeleşene kadar kavuracağız. Önce yıkayıp daha sonra ıslattığımız pirinç ve bulgurları da pembeleşen soğanların içine koyup bir iki defa kaşıkla karıştırıp daha sonra üzerine kullandığımız baharatları ekleyip üzerine biraz sıcak su koyup kabağını kapatarak suyu çekene kadar pişirilecek. Suyu çektikten sonra ocağın altı kapatılıp, iç malzeme dinlendirilir. İç malzemeleri dinlenirken bir taraftan da suda bekleyen yaprağın suyu süzülüp alınır daha sonra bir masaya geçip yaprağı tek tek alarak içine hazırladığımız iç karışımından koyarak ince ince sarılacak.

Bu şekilde tüm yapraklar sarıldıktan sonra bir düdüklü tencereye dik dik olarak çiziyorum. Resimde de gördüğünüz gibi.

tokideki sesin yemeği

Sarmaları bu şekilde dik dik hiç boşluk kalmayacak kadar çizdikten sonra bir kaseye salçalı su yarım limon suyu ve su ile karıştırıp üzerine gezdirerek dökün. Daha sonra sarmaların üzerine geçecek kadar su koyup düdüklü tencerenin kapağı kapatılıp 1 saat pişilir. Dolmalar piştikten sonra düdüklüğün havası aldırıp kapağı açılır.  Resimde de gördüğün gibi sarmanın suyu tamamen çekmiş şekilde pişmiş hali.

tokideki sesin yemeği

Pişen yaprak sarmasının üzerine yarım çay bardağını biraz geçkince yağ gezdirilip dinlenmeye bırakılır. İsterseniz sıcak sıcak servis yapıp yiyin isresenizde dinlendirerek soğumaya bırakın, tercih sizin iki şekilde de çok güzel oluyor.:) Ben iki şeklini de yemeye bayılıyorum. :))

Buyurun bu tabakta sizlere ikramım olsun.. Afiyet olsun...

tokideki sesin yemeği

Hepinize öpücükler.


En İyi Tarif Blogları
Bumerang - Yazarkafe
Blogger tarafından desteklenmektedir.